Scholierenreferendum 2005

Voorafgaand aan het landelijk referendum, dat op woensdag 1 juni voor het eerst in Nederland gehouden werd, is er uiteraard ook een scholierenreferendum gehouden.Op 31 mei maakten ook scholieren dus voor het eerst kennis met het fenomeen referendum. Het is voor de 4e keer dat Interactive Voting System dit voor, en met het IPP heeft gefaciliteerd.

Dat het stemmen via Internet bij de scholierenverkiezing al volledig geaccepteerd is bleek vooral ook uit het feit dat er in totaal nog slechts 13% schriftelijk stemt. In totaal brachten 23734 scholieren hun stem uit. Net als bij de verkiezingen bleek de uitslag van de scholieren een heel duidelijke trend aan te geven daar waar het ging om de uiteindelijke uitslag.

De uitslagen van het referendum zijn te vinden op https://www.scholierenreferendum.nl/

Mocht u meer willen weten over de mogelijkheden van een referendum of een verkiezing of onderzoek via Internet dan kunt u mailen naar karenakse@ivsystem.nl.

Op de avond van de scholierenverkiezing was op televisie het debat over het referendum waarbij het publiek aansluitend aan de debatten een keuze mocht maken. Hierbij werd geen gebruik gemaakt van de IVS Internet mogelijkheid maar van het IVS systeem met keypad.

Met behulp van een grote lamp voor elke zitplaats werd duidelijk of een deelnemer voor of tegen was (groen en rood) of het nog niet wist (geel).

0
  Gerelateerde artikelen